Bizi sosyal medyada takip edin
Çorum Yerel Seçim Platformu heyetinden İş insanları Ali Seçil ve Zübeyir Gün ile birlikte Platform Başkanı Çetin Özdaş, İYİ Parti İl Başkanlığını ziyaret etti. Ziyarette İYİ Parti İl Başkanı Erkan YILDIZ ve Belediye Başkan Adayı Ahmet ERTEKİN ile Çorumun önemli şehircilik sorunları, çözümleri konularında görüş teatisinde bulunuldu.
ÇYSP, Tüm Partilere Eşit Mesafede ve Çorumun Çorumlunun Menfaatinin Tarafında Olup Kamuoyunu Bilgilendiriyor, Farkındalık Oluşturuyor.;
Platform Başkanı Çetin Özdaş ziyarette seçimlerin önemine değinerek; Çorumu yerelde önümüzdeki 5 yıl yöneteceklerin belirleneceği seçimlerin öncesinde partileri ve adayları ziyaretlerinden maksatlarının Çorumun daha güçlü ve daha yaşanabilir şehir olmasını amaçladıklarını söyledi. Bu amaca yönelik olarak partileri ve kamuoyunu bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını, tüm partilere ve adaylara eşit mesafede olduklarını, Çorumun ve Çorumlunun menfaatinin tarafında olduklarını, eleştirilerinin ve önerilerin bu anlamda değerlendirilmesini istedi.
Özdaş, konuşmasına devamla önemli konulara değindi;
Türkiye Bir Deprem Ülkesidir. Deprem Riskli Yapılar Dönüşümü ve Trafik Sorunu Ülkemizin Günümüzde BEKA Meselesi Olan, Çözüm Bekleyen En Önemli Konulardır! Belediyelerin de ilgilenmesi gereken en önemli ve öncelikli konularıdır. Çorumun özellikle de şehir merkezinde eski dokuda binlerce yaşlı yorgun deprem riskli yapı stoku sorunu olduğunu, ayrıca trafik, park, otopark gibi çok önemli şehircilik ve imar sorunlarının had safhada olduğunu söyledi. Ancak bu geçen 5 yıllık dönemde Çorum’un Belediye icraatlarında kentsel dönüşümün ve imar plan çalışmalarının yapılmadığını, askıya alındığını dolayısıyla imar trafik vb kentsel sorunların ve deprem risklerinin arttığını söyledi. Dolayısıyla Çorumun bu geçen 5 yılı kaybettiğini bir 5 yıl daha kaybedecek zamanının olmadığını söyledi.
ÇORUMDA DA 2000 YILI ÖNCESİ YAPILMIŞ BİNLERCE DEPREM RİSKLİ BİNA STOKU VAR!
Kahramanmaraş depremini Ülke olarak çok ağır yaşadık! Çorumda da 2000 öncesi yapılmış 25 yaş ve üzeri binlerce deprem riskli bina stoku var! Çorumda da maazallah büyük bir deprem olsa binlerce bina ve insanlarımız zarar görebilir! Yakın bir zamanda (son 2 ayda, birer ay arayla) 2 uzman akademisyen jeolog Prof. Dr. Mahmut Bilgehan ve Prof. Dr. Mehmet Önal Hocalar ulusal basına verdikleri beyanatlarında Çorum ve civarı bölgesindeki illerde her an deprem olabileceğinden, Çorumda da yüksek deprem riski olduğundan bahsedip uyarılarda bulundular. Deprem, zayıf yaşlı yorgun riskli binalar için, şehirler ve insanlar için çok büyük bir tehlikedir. Depremin vakti saati belli değil, her an olabilir, deprem olup binalar yıkıldıktan sonra üzülmenin bir faydası olmaz! Çorumda da şehir merkezindeki eski dokudaki zaten deprem riskli olan 25 yaş üzeri eski yaşlı binalar, bu geçen 5 yılda 5 yaş daha yaşlandılar, o binalar şimdi çok daha yaşlı, çok daha yorgun, çok daha zayıf, çok daha deprem riskli hale geldiler. Bu geçen 5 yıllık süreçte binalarımız şimdi çok daha riskli, canlarımız ise tehlike altında. Ancak Çorum belediye başkanı, önümüzdeki dönemde caddedeki eski ve deprem riskli ( deprem olursa yıkılacak ) binalara cillop gibi cephe güzelleştirme müjdesi vermiş!
ÇORUM BELEDİYESİ İYİ YÖNETİLMİYOR, ÇORUM 5 YILI KAYBETTİ!
Şehir merkezindeki mahallelerde gündüz insan ve trafik yoğunluğu had safhada oluyor. İşte Çorumunda bu şehir merkezindeki eski doku mahallelerinde trafik, park, otopark sorunlarına, binaların deprem riskine karşın belediyece imar ve kentsel dönüşüm vb çözüm çalışmaları yapılması gerekiyordu, yapılmadı! Özellikle Çorumda Yavruturna, Yeniyol, Kale, Üçtutlar, Karakeçili, Kunduzhan, Çepni, Çöplü, Gülabibey gibi şehir merkezinde eski dokudaki Mahallelerimizde deprem risklerinin ve trafik vb şehircilik sorunlarının çözümü için yapılması gerekenler maalesef görmemezlikten gelindi ve Çorum 5 yılı kaybetti diyen Özdaş konunun önemini örneklerle anlattı;
ÇORUMUN YAŞLANAN BİNALARINDA MAHALLELERİNDE DEPREM RİSKİ, TRAFİK, PARK, OTOPARK VB ŞEHİRCİLİK İMAR SORUNLARI ARTAN VE ÇÖZÜM BEKLEYEN ANCAK BELEDİYECE GÖZ ARDI EDİLEN ŞEHİR MERKEZİ VE ESKİ DOKUDAKİ SOKAKLARINDAN SAĞLIKSIZ VE ÇARPIK ŞEHİRCİLİK GÖRÜNTÜLERİ…
Bu 5 yıllık Belediye yönetiminde planlama hatası nedeniyle iyi yönetilemedi, kaynaklar doğru kullanılamadı, şehrin trafik sorunları, park, otopark sorunları ve deprem riski daha da arttı, şehir merkezi eski doku yaşlandı. Çorum insanının yarısı, bu sağlıksız çarpık şehir koşullarında sorunlarla yaşıyor. Ancak kaygı etmesi, umursaması ve hatasını düzeltmek için çözüm çalışmaları yapması gereken Belediye Başkanı icraatları ile övünüyor, komik ve acınacak durumdayız! bu en önemli konularla ilgilenmesi gerekirken yapmadıklarına hiç değinmiyor! Yeni döneme ait vaatlerinde de hatalarını onarma emaresi de yok!
Çorum belediyesinde bu önümüzdeki dönemde de şayet merkezde bu kentsel dönüşüm ve imar planlama çalışmaları yapılmaz ise sorunlar riskler çok büyür, kronikleşir çözümü çok zor hale gelebilir. Dolayısıyla Çorum bu ihmalleri kaldıramaz, Çorum insanları bedelini çok ağır öder! Kentsel sorunlara çözümlerde ihmaller arttıkça risklerimiz maliyetlerimiz daha da artacaktır! yaşam kalitemiz daha da düşecektir! Şehir merkezlerinde eski dokuda dar yollarda trafik yoğunluğu, park otopark sorunları nedeniyle, yeşil alan oyun parkları, spor sahaları vs sosyal donatı alanı yetersizlikleri nedeniyle insanlar düzensiz, sağlıksız, deprem riskli, eski yıpranmış, çarpık şehircilik koşullarında yaşamaya devam ediyorlar. Tüm bunlar belediye başkanının yönetiminin ilgilenmesi çözmesi gereken konular ancak maalesef bu asli konularda bu 5 yıllık döneminde hiçbir çözüm çalışması yapılmadığı gibi gelecek 5 yıllık dönem içinde de yapılmasına yönelik olarak belediye başkanının inandırıcı ne bir vaadi nede projesi yok. Açıkladığı önümüzdeki 5 yıllık dönem projelerinde vaatleri arasında havaalanı olmayan şehrimize çok büyük paralar harcayarak kongre merkezi ve kedi köpek mama fabrikası vs yapacakmış! Bu geçen 5 yıllık dönemi öncesinde pek çok uçuk proje ve vaatlerde bulunmuştu, 8000 konutluk Yenişehir projesi, bilim merkezi o zamanda vadetmişti… çoğunu yapamadı, üçte birini ancak yaptı. Şimdi yine başka şehirlerden kopyalanmış alıntı uçuk projelerle vaatlerle çorum insanı yine kandırılıyor maalesef. Yapamayacağı projelerle kandırmak Ak parti belediye başkanına adayına yakışmıyor! İşte bu nedenlerle Çorumda Ak Parti güven kaybediyor.
Öte yandan planlamada hatalı vaatleriyle yeniden seçilirse sınırlı kamu kaynaklarını yanlış kullanması nedeniyle Çorum bir 5 yılı daha ( toplamda 10 yılı ) kaybeder ancak Çorum bunu kaldıramaz. Çorum daha da sorunlu riskli hale gelir. İlerleyen yıllarda kronikleşecek ( çözümü çok zorlaşacak ) olan kentsel sorunlar çözülmek istenildiğinde çözüm maliyeti hem daha çok artar ve hem de çözümü çok daha zorlaşır!
Şehir merkezlerinde halen yaşadığımız sağlıksız çarpık şehirleşme görüntülerinden kurtulup şehirlerin sağlıklı, modern, müreffeh yapıya kavuşturulması çağın gereklerine göre yeniden revize edilmiş imar düzenlemeleriyle ve kentsel dönüşüm ile mümkün olmaktadır.
YÜZYILDA İNSANLARIMIZIN DEPREM RİSKSİZ, MÜREFFEH İNSANCA YAŞAYACAKLARI ORTAMLARI SAĞLAMAK BELEDİYELERİN GÖREVİDİR! ANCAK BU DURUM İNSANLARIN BİLİNCİYLE, VİZYONLU BİR BELEDİYE BAŞKANI VE KADROSUYLA MÜMKÜNDÜR..
Şehrin kentsel sorunlarını çözmek insanlarına insanca yaşayacağı ortamları sağlamak görevi ise belediyenin asli görev konularıdır. Sorunların çözümü ve iyileştirme çalışmaları devamlılık ister. Belediyenin bu konulardaki ihmalinin bedelini o beldenin insanları öderler, yaşam kaliteleri kötüleşir. Son 50 yıllık süreçte dünyadaki baş döndürücü hızdaki gelişim ve değişimlere paralel olarak ülkemizde ve şehirlerde imar, trafik, park otopark, sosyal donatı yetersizlikleri vb pek çok sorunların arttığını, bu sorunların çözümünün ihmal edilmesiyle insanların yaşam kalitesinin bozulduğunu görmekteyiz. Bu çerçevede Çorumda da benzer problemlerin yaşandığını, son yıllarda tedbirler anlamında çözüm çalışmaları, planlama ve kentsel dönüşümler yapılmadığı için Çorumun da gelişmesinin önünün kapandığını, giderek zayıfladığını, güçsüzleştiğini, hatta böyle giderse Çorumda gelecekte çok daha büyük sorunlar yaşanabileceğinden platform olarak endişe duyduklarını söyledi.
VİZYONLU BELEDİYE BAŞKANLARI, KAMU KAYNAKLARININ DOĞRU KULLANMA, ŞEHRİN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ VE İNSANCA MÜREFFEH BİR ŞEHİR YAŞAM ORTAMINI SAĞLAMAK GÖREVLERİNİN YANISIRA ŞEHRİN EKONOMİK VE SİYASİ AÇIDAN GÜÇLENMESİNE DE KATKI SUNMALIDIR. HATTA İL BELEDİYELERİ İLÇE BELEDİYELERİNE DE YARDIMCI OLMALIDIR. İLÇELERİYLE BÜTÜNLEŞEREK İLİN GÜÇLÜ OLMASINA KATKI SUNMALIDIR…
Kentsel dönüşümler ve imar plan çalışmaları ihmal edildikçe şehir merkezlerinde sorunlar çoğalıyor, büyüyor. Araştırmalara göre çorum güçsüzleşiyor, göç veriyor ve insanlarımız genelde mutsuz! Belediyenin yanlış politikalarının, ihmallerinin bedelini niçin çorum insanı ödesin? Belediyenin yapması gerekip te yapmadıkları önemli kentsel konulara çözüm ihmalleri nedeniyle bir büyük deprem olursa binalarımız niçin yıkılsın? İnsanlarımız niçin zarar görsün? yada biz niçin merkezde trafik yoğunluğu keşmekeşi yaşayalım! yada niçin aracımızı şehir merkezinde park edecek yer bulamayalım, Yada şehir merkezinde 10 dakikada gidebileceğimiz hedefimize bu gün 20 dakikada, 5-10 sene sonra ise niçin 30 dakikada gidelim? İnsanlarımız niçin bol yeşil alanlı, parklı, bahçeli, oyun ve spor alanlı müreffeh ortamlarda bol oksijenli sağlıklı bir şekilde yaşaması gerekirken niçin karbon gazlı eksoz dumanlarıyla birlikte sağlıksız pis havada yaşamaya devam etsinler? Bunları kim yapacak, kimin görevidir? Bunları yapmak görevi olan belediye başkanı kat kat fazla paralar harcayarak niçin kongre merkezi yapmak yada kedi köpek mama fabrikası yapmayı vaad ederde bu önemli konuları vaad etmez? Belediyenin görevinin gereğini yapmadıklarının bedelini Çorum insanları olarak niçin ailelerimiz, çocuklarımız, bizler ödeyelim? Artık 21. Yüz yılda deprem risksiz güvenli yeni binalarda modern müreffeh insanca yaşamak gerekirken bu dönüşümler mümkünken bu çileleri bu sorunları yaşamak zorunda mıyız! Binlerce yaşlı yorgun eski riskli binalarda insanlar kurbanlık koyun gibi depremi mi bekleyecek! Bu konular sorunlar ve çözümleri belediyenin konuları değil midir? de ilgilenilmemiştir, ilgilenilmemektedir.
15 YIL ÖNCE YAPILAN KENTSEL İMAR ÇALIŞMALARIMIZIN SONUCU OLARAK BU DÖNEMDE KARAKEÇİLİDE YOLLAR AÇILDI. ÖZDAŞ konuşmasına devamla: 15 yıl öncesinde kendisinin de görev yaptığı Çorum belediye meclis üyeliği imar komisyon başkanlığı görev döneminde meclis üyesi arkadaşlarıyla ve belediyenin şehir plancı kadrosuyla Belediye olarak Karakeçili ve Kunduzhan mahallelerinde kentsel dönüşümlere, imar planlamaları ile yolları genişletme rahatlatma çalışmalarına ağırlık verdiklerini, plan çalışmaları yaptıklarını, Muzaffer Külcü Başkan döneminde de kararlılıkla kamulaştırmalar yapıldığını, bu 5 yıllık dönemde de yolların açılarak şehrin o bölgede rahatlatıldığını söyledi.;
O yıllarda ayrıca Çorum Belediye Meclisinde alınan kararlarla Kunduzhan Devane de kentsel dönüşüm planlaması yapılmıştı, Toki Akkent oluşturulmuştu, Çorum ring hattı planlanmış ve daha pek çok yol genişletme imar plan çalışmaları yapılmıştı. O zamanda yapılan kentsel dönüşüm ve imar çalışmalarının faydasını, bu günlere yansımasını sevinerek görüyoruz. Biz 15 yıl önce o kentsel dönüşüm ve imar plan çalışmalarını yapmasaydık şimdi Karakeçili de Devane de bu dönüşümleri güzellikleri göremeyecektik! bu geçen 5 yılda Çorum belediyesi tarafından yeni bir kentsel dönüşüm ve imar plan çalışmaları yapılmadı, İhmal edildi. Ancak güçlü müreffeh bir Çorum için şehir merkezinde Kentsel Dönüşüm ve İmar Planlama çalışmaları kesintisiz devam ettirilmelidir. Çorum zaten küçülme sürecinde, bir 5 yıl daha kaybetme lüksü yoktur. Diğer çok önemli bir konuda Gazi Caddesinin Farabi Caddesine bağlanmasıdır.
Gazi Caddesinin Farabi Caddesine bağlanması konusu şehrin trafiği açısından, merkezin nefes alması açısından, insanlarımızın yaşam konforu açısından çok çok önemli, en stratejik konumda bir konudur. Mutlaka revize bir plan onaylatılıp arastadan yol geçirilip Gazi Caddesi Farabiye bağlanmalıdır. Ancak maalesef belediye başkanı bu konuda da olumsuzdur.
Geniş yollar medeniyettir, sağlıklı müreffeh bir yaşam içinde kentsel dönüşüm gereklidir. İşte bu gibi kentsel dönüşüm ve imar plan çalışmaları kesintiye uğramadan belediye tarafından şehir merkezinde eski dokuda devam ederse şehir çok daha iyi, modern, müreffeh ve yaşanabilir şehre dönüşür. Çorumun önü açılır gelişir.
Kritik bir dönemeçteyiz. Ya bu gidişle aşgın politikalarıyla ÇORUMKÖY olacağız yada gerçek belediyeciliğe dönerek; iyi bir imar planlama ve kentsel dönüşümleri yaparak modern müreffeh güçlü bir Çorum olacağız.
Özdaş sözlerine devamla “biz belediye başkanı tarafından yapılanlara nankör değiliz. Her belediye başkanımız gibi Halil İbrahim başkanda bu 5 yıllık dönemlerinde güzel işler yaptılar ancak öncelik ve önemde hata yaptılar, Çoruma 5 yıl kaybettirdiler. Çoruma hizmet eden her bir başkanımıza Çoruma yaptıkları için teşekkürler ediyoruz. Biz şehir sorunlarının zirve yapmaya başladığı günümüzde, geldiğimiz kritik dönemeçte son 5 yılda önemli asıl şehircilik sorunlarının çözüm çalışmalarının yapılmamasına, dolayısıyla şehircilik sorunlarının ve deprem riskinin artmasına ve yapmadıkları bu önemli çalışmaların halktan gizlenmesine itiraz ediyoruz. Başkanın seçilirse önümüzdeki 5 yılda da, yine önemli şehircilik konularını görmemezlikten gelip cilalı boyalı hesapsız kitapsız vaatlerine itiraz ediyoruz. Çorum adına endişe ediyoruz, itiraz ediyoruz, uyarıyoruz. Bu uyarılarımız seçildiklerinde aynı hatalara düşebilecek diğer parti belediye başkan adaylarına da geçerlidir.
Bizler Ülke ve Çorum sevdalısı dertlisi olarak kendi şehrimizde bu platformu kurduk. Platformu kurmamızın amacı da doğruları gerçek belediyeciliği ortaya koymak, kamuoyunda farkındalık oluşturmaktır. Bu seçimde Ülkemiz ve Çorumumuz için stratejik öneme sahiptir. Seçmen, 5 yıl şehrini en iyi şekilde yönetecek, kentsel sorunlarına çözüm bulacak başkanlarını ve meclis üyelerini seçerken bu seçimde daha dikkatli, daha katılımcı ve daha seçici olmalıdır.
Özdaş, ÇYSP olarak Çorumdaki seçime giren tüm partilerden, adaylardan bu önemli konulara duyarlılık rica ediyoruz. İYİ Partiden ve Sayın Belediye Başkan Adayından göreve gelmeleri durumunda yapılmayan, değinilmeyen önemli şehircilik konularının çözümü için çalışmalarını şimdiden öneriyoruz dedi.
Çorum İYİ Parti İl Başkanı Erkan YILDIZ ve Belediye Başkanı Adayı Ahmet ERTEKİN de konuşmalarında Çorum’un sorunlarını dert edindikleri ve kendileriyle paylaştıkları için ÇYSP başkanı Çetin ÖZDAŞ’a ve platform heyetine teşekkürlerini ve ziyaretten memnuniyetlerini söylediler.
ÇORUM BELEDİYESİ İYİ YÖNETİLMİYOR. ŞEHİRCİLİK SORUNLARI ARTTI. Çorum zayıfladı.
Biz çorumda bu sefer değişim olsun diyoruz. Adayımızla büyük teveccüh görüyoruz, iddialıyız, seçimi kazanacağız…
Ziyarette konuşulan konuları kendilerinin de çok önemsediklerini ve konuların sorunların farkında olduklarını, Çorum kamuoyuyla bu konuları paylaşacaklarını, göreve gelmeleri durumunda Çorum’un şehircilik sorunlarının çözümü için çalışacaklarını ayrıca Çorum için çok önemli projelerinin olduğunu, projelerini seçim çalışmaları esnasında bir bir açıkladıklarını ve açıklayacaklarını, seçime iddialı bir şekilde hazırlandıklarını ve yoğun tempoda çalıştıklarını, Çorum seçmeninin teveccühünü kazandıklarını, BU SEFER DEĞİŞİM sloganıyla seçimde iddialı olduklarını, seçimi kazanacaklarını söyleyerek seçimin Çorum’umuz için hayırlı olmasını temenni ettiler..